Cyklistický spolek Stodůlky - CSS Dres Cyklistického spolku Stodůlky
 
 

Pohled zadních rad, aneb i pomalu to bolí

S-K-S 2005

od Edy Pinkavy

Po absenci lonského ročníku, jsme letos s narychlo sestaveným týmem složeným z mojí maličkosti a dvou adeptek na celkové umístění Terezky "Opice" Pinkavové a Lucky "Mašinky" Mašínové, připravovali únik z pelotonu a to s vidinou rozdělení míst na bedně podle věku (takticky sem se tak pasoval na vítěze). Že ale připravený scénář dostane několik podstatných trhlin mi začalo být jasné již v prvním stoupání za Řeporyjemi, které oproti předloňským vzpomínkám citelně povyrostlo.

Náš únik se tak sice konal, bohužel na zcela jiný konec skupiny, nežli jsme předpokládali. Již po přejetí horizontu nám bylo totiž jasné že naše naděje na vítězství se rozplývají, stejně jako siluety nejrychlejších závodníku, mizících nám v dáli. Nu což, ani zbylá umístění nebyla k zahození, jsou tu ješte přeci jiné kategorie, třeba lidí majících za závod nejvíc infarktů, ve které sem po prvním kopci jistě vedl. Po nekompromisní stíhací jízdě se nám tak povedlo "procedit" ještě několika dalšími skupinami až na závěr první stovky.

Zde bylo pro náš tým ideální zázemí, že při sebemenší možnosti někoho dojet jsme rychle zpomalili, aby nám toto umístění nikdo nemohl pokazit zbytečným navyšováním průměrné rychlosti, kulminující na hranici 24,5 km/h. Přes všechny peripetie a vnější vlivy, jako například obava že budeme muset na trati nocovat, se nám tuto rychlost podařilo až do cíle udržet. Tím jsme sice riskovali i eventualitu, že nikdo z pořadatelů nepočká, ale naštestí snad i díky hezkému počasí několik nejvytrvalejších dalo přednost potlesku přijevším odpadlíků před čekáním v nekonečné frontě na pivo, jenž mezi tím vznikla v místě vyhlašování.

I když se mi již asi nikdy nepoštestí umístit své jméno na putovní cenu pro vítěze, tento závod patří tradičně k mým nejoblíbenějším pro přátelskou atmosféru, kterou si dokáže stále zachovávat. A ješte jeden příjemný zážitek mi utkvěl v paměti. Je to jeden z mála sportovních podniků, který se dá absolvovat bez toho aby příroda podél cesty vinou rychlosti splývala v šedozelenou šmouhu.


   
Cyklistický spolek Stodůlky - CSS, Živcových 400/30, 155 00 Praha 5 - Stodůlky ©2006-2024 CSS, Všechna práva vyhrazena